Van vriendenclub tot volwaardige kapel
15-jarig jubileumfeest Dûvels Geweld

Zaterdag 19 september viert het Lutterse muziekorkest Dûvels Geweld haar 15-jarig bestaan met een muzikaal festijn in Zalencentrum De Vereeniging in De Lutte. Met muzikale medewerking van coverband EyeQ-music (met nummers van U2 tot De Dijk en van Golden Earring tot ABBA) en mede mogelijk gemaakt door Starlight Licht en Geluid. Collega-kapellen, fans, carnavalsvrienden, familie en vrienden en inwoners van De Lutte zijn uitgenodigd om deze mijlpaal mee te vieren. Aanvang 20.00 uur. Entree gratis.

Dûvels Geweld is in 1999/2000 ontstaan uit een clubje vrienden die de carnavalsvereniging De Bosdûvelkes voor de gezelligheid wilden gaan ondersteunen met kapelmuziek. Vanaf het prille begin werd er gerepeteerd bij café/zalencentrum De Vereeniging in De Lutte dat nog altijd de thuisbasis van zowel de kapel als de carnavalsvereniging is. Van lokale ondernemers kregen de vrienden (jongens en meisjes) de eerste instrumenten gesponsord. Meer dan muziekles op de lagere school hadden ze niet gehad. Maar een hechte onderlinge band, individuele lessen en gezamenlijke repetities onder begeleiding van een dirigent brachten de vriendengroep echter al snel op vlieghoogte

In de jaren die volgden, groeiden de kersverse muzikanten in hun rol als hofkapel van de Bosdûvelkes en breidde het repertoire zich gestaag uit. Door de vele optredens rond de drukke carnavalsprogramma's onstond routine en daarmee ook de behoefte om die buiten het winterseizoen op peil te houden. Sindsdien bezoekt Dûvels Geweld kapellenfestivals, neemt deel aan dweilorkestenconcoursen en treden ze op verzoek bij allerlei feestjes op. Uit het vriendenclubje van weleer is een volwaardige (nog steeds gemengde) muziekkapel gegroeid die bovendien regelmatig prijzen voor haar optredens in de wacht sleept zoals vorige week nog de derde prijs in Gramsbergen.

Hoewel de samenstelling van de club in de loop van de jaren wat gewijzigd is, binden gezelligheid en het warme hart voor muziek leden, oud-leden en fans uit De Lutte nog steeds. Reden genoeg om het 15-jarig jubileum uitgebreid te vieren dus en met elkaar te proosten op de toekomst.


Rustig doorademen

Carnaval 2014-2015 zit er op. Een seizoen vol tegenstrijdige gevoelens. Moeilijk en verdrietig omdat we na het plotselinge overlijden van Edwin Oude Ophuis zonder onze ster-trompettist en penningmeester verder moesten. Edwin was bovendien kartrekker van het eerste uur en heeft Dûvels Geweld in bijna 15 jaar tijd tot hoog niveau gebracht. Hij heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor onze kapel, de muziek en CV De Bosdûvelkes. We missen hem vreselijk en zal nooit vergeten worden.

Maar ook een mooi seizoen. Ondanks de ontreddering om het verlies van Edwin en het gemis van een aantal geblesseerde mensen, hadden we als hofkapel een taak uit te voeren. Collega-muzikanten uit andere kapellen vielen in, onze eigen mensen waren flexibel in de bezetting op de secties en geblesseerden deden ondanks hun beperkingen het uiterst mogelijke om Dûvels Geweld overeind te houden. Die toewijding en inzet deed ons goed. Saamhorigheid en verbondenheid groeiden tegen de weerwil in. En heel langzaam keerde het vertrouwen in onszelf en de liefde voor onze hobby terug. Helemaal zoals Edwin het het liefst had gezien.

Het plezier kwam ook weer tevoorschijn toen onze trombonist Matthijs Leferink adjudant van de hoogheid van de JKL in Losser werd. Daarmee hadden we weer een bezettingsprobleempje op te lossen maar ook dat kon de wil om door te gaan niet breken. De schouders werden er nog eens extra onder gezet. Tijdens het Tetterfestival van CV De Bokelbulkes leverde ons dat de eerste prijs op voor de kapel die de meeste stemming en sfeer in de feestzaal in Lonneker wist te brengen.

CV De Valappels uit Beuningen verraste ons dit seizoen ook nog met een bijzondere onderscheiding. Als dank voor onze jarenlange inzet bij de opkomst van hun hoogheden kregen we allemaal een speldje met het bekende rode appeltje en voorzien van de naam van onze kapel. Beuningen heeft sindsdien toch een soort van eigen muziekkapel in huis.

En nu is het tijd om rustig door te ademen. Zaken op orde brengen, nieuwe nummers uitzoeken en tijdens de wekelijkse repetities in Café De Vereeniging gaan we op zoek naar nieuwe schwung. Want met de zomer komen ook de festivals, dorpsfeesten en partijtjes er weer aan. En dan willen we weer van ons laten horen.

Daarbij is er plaats voor nieuwe muzikanten. Wij bieden de mogelijkheid om gedurende een proefperiode een aantal lessen te volgen en repetities bij te wonen zonder verdere verplichtingen. Heb je interesse? Neem dan contact op met Arjan Arends, 06 - 51 40 01 01 of mail naar arjan_arends@hotmail.com. Of kom vrijdagsavonds gewoon eens naar De Vereeniging in De Lutte. Je bent van harte welkom.


Proud to present!

JKL 2014-2015

Ook al volgt hij de voorgeschreven noten van een stuk bladmuziek; in samenspel blijft het luisteren en aanpassen aan de partijen van andere (koper- en slag)secties. Inspelen op elkaar is de gouden regel voor een klinkende kapel. Maar dat geldt ook voor de carnaval in groter verband. Daarom is Dûvels Geweld er bijzonder trots dat trombonist Matthijs Leferink dit jaar adjudant is van de Losserse jongerenprins van de JKL (Jongeren Karnaval Losser).

Jongerenprins Glenn I (Benneker) kwam op 2 januari 2015 tevoorschijn met adjudanten Berend Scheper en Matthijs Leferink in zijn kielzog. Bijzonder omdat het drie mannen uit De Lutte zijn die Losser in gemeentelijk en regionaal verband namens de JKL mogen vertegenwoordigen. Bijzonder ook omdat alle drie de mannen een band met CV De Bosdûvelkes uit De Lutte hebben. Glenn zowel bij zustervereniging De Tuffelkeerlkes als bij de Bosdûvelkes en adjudant Berend omdat hij al langer actief is binnen de Bosdûvelkes en net lid van de Raad van Elf.

Maar op Matthijs zijn wij in het bijzonder trots omdat het onze trombonist is. Al enkele jaren actief lid van (hof)kapel Dûvels Geweld uit De Lutte. En dat allemaal onder het motto: Disse 3 zingt in koor, wie komt van de andere kant van 't spoor.

Van harte gefeliciteerd mannen! Onmeunig völ plezeer, wie doot wa met en ie zingt er mear op LOS. Weerkom'n nich verget'n.


Opzoek naar nieuwe leden!

Dûvels Geweld is op zoek naar enthousiaste, gezellige mensen - liefst met een muzikale achtergrond - om onze trompetsectie te versterken. Neem ook als je geen ervaring hebt met een trompet gerust contact met ons op. Wij bieden namelijk de mogelijkheid om gedurende een proefperiode een aantal trompetlessen te volgen zonder verdere verplichtingen. Ook (nieuwe) slagwerkers zijn van harte welkom bij Dûvels Geweld. Repetities zijn elke vrijdagavond in zalencentrum De Vereeniging in De Lutte.

Heb je interesse? Neem dan contact op met Arjan Arends, 06 - 51 40 01 01 of mail naar arjan_arends@hotmail.com.


Even uit(ge)blazen

Carnaval 2012-2013 zit er op. De muzikanten van Dûvels Geweld hebben heel wat feestjes opgeluisterd met hun carnavalskrakers. In een paar weken tijd hebben ze in De Lutte, Oldenzaal, Rossum, Beuningen en Losser een boel kroegen, zalen en tenten van binnen bekeken en vervolgens op de kop gezet.

Ze kijken scheel van de polonaises die aan ze voorbij zijn getrokken. Ze hebben zere oren van de muziekboxen waar ze voor, achter of op stonden. De kelen zijn rauw van het meezingen met de refreinen. De vingers zijn bijna blauw van de vele noten die ze kraakten. Spierpijn van het staan, hossen, zitten en meetorsen van verduveld zware instrumenten. Maar niks van dat alles heeft de pret kunnen drukken. Wat volgt is een kleine welverdiende pauze om uit te blazen en dan gaat het gewoon weer verder.

Aait vedan, dom vedan. Nieuwe nummers uitzoeken en op de wekelijkse repetities in Café De Vereeniging op zoek naar nieuwe schwung. Want met de zomer komen ook de festivals, dorpsfeesten en partijtjes er weer aan. En dan willen ze weer van zich laten horen. Natuurlijk met Dûvels Geweld. Ook eens meegenieten of meedoen? Kom dan vrijdagsavonds naar De Vereeniging of hou de onderstaande agenda in de gaten.


(G)alaaf!

Het carnavalsseizoen is voor Dûvels Geweld weer in alle hevigheid losgebarsten. Liefst zes gala's in De Lutte zitten er al weer op: een oefen-gala, een generale gala, een jeugdgala, een zaterdaggala, een zondagmatinee en ook nog een sportgala van de gemeente Losser. De laatste behoorde dan wel niet tot de carnavalscyclus maar de stemming in zalencentrum De Vereeniging was er niet minder om. Er waren complimenten van de organisatie die de verkiezing van beste sporters organiseerde, de Losserse wethouder van sport en de regionale krant Tubantia. Dat mag toch ook wel een feest heten.

Nog twee gala's (Telt u nog mee? Dat zijn er dan acht dit jaar) en dan zijn we nog niet klaar met al dat g(a)laaf. Welnee, met graaf Raymond en zijn adjudant Arjan, goat wie d'r net zo hard veur als die twee broertjes oet De Lutte. Er zijn nog heel wat bezoeken aan bevriende carnavalsverenigingen af te leggen, festivals te spelen en natuurlijk gaan we de feestavonden van CV De Bosdûvelkes opluisteren. En dan moet het carnavalsweekend nog beginnen uiteraard... Liefhebbers van gezellige feesten met onvervalste (en dus zuivere) dweilorkestenmuziek, raden we aan de agenda van Dûvels Geweld hieronder te checken. Kom ook meevieren, of blazen, of slaan, of zingen, of hossen. Altijd Dûvels Geweldig.


Prijs voor Dûvels Geweld in Gramsbergen

In Gramsbergen heeft de Lutterse kapel Dûvels Geweld tijdens het dweilorkestenconcours de derde prijs in de wacht gesleept. Acht deelnemende orkesten werden beoordeeld op hun muzikale kwaliteiten en de presentatie tijdens de straatoptredens. "Prachtig stuk onderling goed afgestemde muziek. Je zou er uren naar kunnen luisteren", luidde de toelichting van de jury. Zo vlak na de zomerstop was de derde prijs voor de Dûvels een lekker begin van het nieuwe muziekseizoen.

In Gramsbergen, dat zichzelf dan Lichtstad noemt, is het de laatste week van augustus altijd feest. Veel buurten zijn dan versierd met lampjes en figuren of thema's zoals bijvoorbeeld de Muppets, Jungle book en Elfstedentocht. In de binnenstad is er ruim zeven(!) dagen een gevarieerd programma voor bezoekers en inwoners dat door een hele actieve Oranjevereniging verzorgd wordt. Van Lichtstadloop tot schietwedstrijden, van dans- en muziek tot kermis, van vuurwerkshow tot achtkamp. Op de woensdagavond wordt elk jaar het dweil- en straatorkestenconcours gehouden waarbij acht dweil- en straatorkesten uit Oost-nederland voor de gezelligheid om de muzikale eer strijden. Dûvels Geweld keerde na de gezamenlijke muzikale afsluiting tevreden met een mooie geldprijs terug naar thuisbasis De Vereeniging in De Lutte. Vrijdagavond is de Lutterse kapel alweer te beluisteren tijdens het Brueghelkapellenfeest van de Gaffel Aoskes. En zaterdag 8 september nemen ze deel aan het grote dweilfestival van Zutphen waar maar liefst 21 kapellen uit heel Nederland hun opwachting maken.


Op herhaling in Duitsland

Op 6 mei heeft Dûvels Geweld het plaatsje Westerkappeln (vlakbij Osnabrück) voor de tweede keer achtereen met een bezoek vereerd. Verkleumd maar dapper speelden de Dûvels hun repertoire voor de aandachtige Duitse bezoekers tijdens het volksfeest Tanz in den Mai. In de versierde straten van het dorp kwam het ondanks de kou en het regenachtige weer tot opstoppingen die pas na een applaus voor de muzikanten oplosten. "Auf wiedersehen und bis nächstes Jahr." Een mooi compliment en wie weet... Eerst maar eens het repertoire weer uitbreiden voor de volgende carnaval en ondertussen de ambouchure bijhouden op festivals. Woensdag 29 augustus is Gramsbergen Lichtstad in Nederland weer aan de beurt.


Toeten & Bloazen 2012!

Toeten & Bloazen 2012 Zondag 5 februari heeft Dûvels Geweld voor de tweede keer mee gedaan aan het grote Twentse kapellenfestival in Oldenzaal: Toeten & Bloazen 2012. Bijna 20 kapellen uit heel Nederland strijden in twee categorieën om de eer: muzikaal en carnavalesk. Vorig jaar debuteerde Dûvels Geweld en nam toen tegen alle verwachtingen in de beker voor de derde prijs carnavalesk mee naar De Lutte. Dit jaar hoopten ze de prestatie te herhalen of te verbeteren. Ze viel buiten de prijzen maar scoorden boven de middenmoot; prachtig resultaat.

Tussen alle gewone 'carnavalsverplichtingen' door werd er driftig begonnen met de voorbereidingen. Volgens het draaiboek zou er een nepkapel optreden, moest er een solotrompettist optreden en zouden de echte muzikanten met dweilnummers afsluiten. Dat betekende dat er bijna 20 kapelfans en andere aanhang geronseld moesten worden die elk hun eigen nepinstrument zouden meebrengen. De solotrompettist moest Il Silencio gaan oefenen en voor de Dûvels werden alle Actions in de wijde omgeving van De Lutte leeggekocht. Geen enkele schoonmaakdoek en dweil bleef er achter in de schappen want daar moesten 'dweilpakken' van genaaid worden.

En zo kwam het dat de nepkapel met veel lawaai van fluitjes, midwinterhoorns, oude troms en gekke kinderinstrumenten het podium op ging in de bekende zwart/wit-geblokte jassen. Volgens het grote begeleidingsbord waren de Dûvels in Crisis. En dat was niks teveel gezegd. Presentator Andries was verontwaardigd: "Dat lik toch helemoal nens op. Kan d'r geen een van oe echt wat spöl'n?" Daarop deed trompettist Maikel z'n best om de zaal stil te krijgen met Il Silencio. Maar zelfs met de duidelijke opdracht op het grote bord (Dûvels Sssst) lukte het niet om de kolkende zaal tot bedaren te brengen. Volgens Andries werd het dan ook als snel tijd om een echt dweilorkest op te laten komen. En met alle Dûvels in prachtige pakken van dweilen, met moppen en met sponshandschoenen werd het publiek nog verder opgezweept toen 'Het kleine café' ingezet werd. En zoals altijd met 'Geweld'.

Voor de jury was het carnavaleske verhaal misschien niet duidelijk genoeg, want uiteindelijk bereikte de Lutterse afvaardiging de 7e plaats. Van de 19 kapellen niet slecht en voor het enthousiasme kregen we alleen maar complimenten van de jury. Muzikaal kon overigens wel een succes opgetekend worden. Vorig jaar behaalden ze de 11e plaats en dit jaar is dat verbeterd naar de 8e plaats. Nu moet carnaval 2012 nog tot een goed einde gebracht worden. Zo is er na het optreden in de kerk van De Lutte op zaterdag 11 februari, tijdens het Tetterfestival van de Bokelbulkes vanaf 20.00 uur een leuke kans om alsnog een beker naar De Lutte te halen. En er wordt ook al weer verder vooruit gekeken. De eerste data voor kapellenfestivals en andere volksfeesten zijn alweer gereserveerd. De Dûvels zijn en blijven geweldenaars die doorgaan. Voor de gezelligheid...


Druk programma voor Dûvels Geweld!

Gala 2012Voor hofkapel Dûvels Geweld van de CV De Bosdûvelkes is het carnavalsseizoen 2011-2012 al in volle gang. Na de aftrap in november 2011 bij de Gaffel Aöskes (ophangen van de foto's van de aftredende (jeugd-)hoogheden aan de 'Wall of Fame') is er weer veel geoefend. Want voor de Lutterse gala's bereiden de muzikanten altijd nieuwe nummers voor. Op donderdag 19 januari was er de generale repetitie. Op 20 januari was er de try-out tijdens de jeugdgala. En op zaterdagavond 21 januari speelde Dûvels Geweld de sterren van de hemel tijdens de eerste 'echte' gala-avond in De Lutte. Voorbode van succes, want het enthousiaste publiek begon vrolijk mee te deinen op de tonen van klassiekers als Er gehört zu mir en Dsjengis Khan. Maar toen de Dûvels overschakelden op 'Het Kleine café (in De Lutte)' en de Fliegermarsch, klom men letterlijk op de stoelen. Nog geen dag later bracht de Prins van Losser, Martin II Gevers, zijn complimenten persoonlijk over. Deze rasechte muzikant, al jaren trombonist bij de Anklojers en opgegroeid met muziek, had genoten van ons optreden! Een mooie opmaat voor de vervolgoptredens. Zo werd er zondag een kamerconcert gegeven bij de jeugdhoogheden in huis, gevolgd door twee optredens in de Lutterse loodsen bij de wagenbouwers (Bosdûvelkes en Tuffelkeerlkes) die ook hun stinkende best doen om er een mooi carnaval van te maken. Vervolgens werd de dag afgerond met een optreden tijdens de gala-matinee, een sinds vorig jaar extra ingelaste voorstelling op de zondagmiddag. En nu maakt Dûvels Geweld zich op voor nog twee gala-voorstellingen: veur De Lut en deur De Lut op 27 en 28 januari. Ondertussen zijn ook de voorbereidingen voor het grootste Twentse kapellenfestival, Toet'n en Bloaz'n in Oldenzaal, al in volle gang. In 2011 behaalden de Dûvels daar uit het niets de derde prijs op het onderdeel carnavalesk en dat smaakt naar meer... Zondag 5 februari is het weer zover. Zorg dat je er bij bent.


Het 5e jaargetijde voor Dûvels Geweld gestart

Carnavalsseizoen 2011/2012 ging dit jaar voor de muzikanten van Dûvels Geweld al één dag voor het officiële startschot op de 11e van de 11e van start. Op De Pol in Losser werden op 10 november jl. de foto's van de aftredende (jeugd-)hoogheden van de Gaffel Aöskes aan de 'Wall of Fame' opgehangen. Dûvels Geweld zorgde daarbij voor het nodige tromgeroffel en tekende voor de muzikale omlijsting van deze gezellige avond. Volgens voorzitter Jos in 't Veld van de Gaffel Aöskes, was er geen spatje roest te horen: "Jullie hebt gin vakantie had, dat kö'j wa heur'n." Nee Jos, dat klopt! Want de Dûvelse muzikanten repeteren het hele jaar door; er zijn immers méér feesten in de wereld dan carnaval alleen. Maar als het carnavalsseizoen dan eenmaal toch los is gebarsten, is er ook voor de Dûvels geen houden meer aan. Bekijk de agenda hieronder maar eens en kom gezellig met ons meefeesten!


Druk programma in Zutphen

Dweildag Zutphen Zaterdag 10 september zijn de Dûvelse muzikanten afgereisd naar de 9e De Bos Dweildag in Zutphen. Het was warm en druk in het centrum van de hanzestad. Twintig kapellen uit heel Nederland wisselden elkaar volgens schema af op de pleintjes en in de straten. Het was dan wel geen wedstrijd, maar wel een strijd om de lippen op spanning te houden want er moest hard gewerkt worden. Dûvels Geweld heeft in een paar uur tijd zeven optredens van zo'n twintig minuten verzorgd. Het winkelende publiek bleef spontaan kijken. Op de volle terrassen klapten mensen enthousiast mee. En wat later werd er ook gedanst en gehost. Aan het eind van de middag trokken alle kapellen tijdens het defilé nog één keer door de stad. Hoewel de winkels toen al gesloten waren, was er nog steeds veel publiek op de been. Daarna hebben zeven van de twintig kapellen, waaronder Dûvels Geweld, tijdens de zogenaamde Nadweil nog een paar keer extra opgetreden voor de overvolle horecaterrassen. Met de meezingnummers zoals Hey Jude en Manuela werd toen volop meegebruld en meegedeind. Regelmatig klonk de roep om toegiften, maar dat zat er toen echt niet meer in. We waren blij dat we om 21 uur eindelijk de chinees konden gaan opzoeken waar voor de nadweilorkesten een buffet klaar stond. Het was een mooie, maar lange dag en hard werken. Maar ook een goede verzorging door René, onze orkestbegeleider van 't Spul, een heel enthousiast publiek en mooi weer. Wat wil je als dweilmuzikant nog meer?!


Tanz in den Mai

Op 3 mei heeft Dûvels Geweld in Duitsland de honeurs waargenomen voor zusterkapel Tapwacht. Het was niet de eerste stap over de grens, maar wel weer een geslaagde. Tijdens het volksfeest Tanz in den Mai in Westerkapeln speelden de Dûvels hun repertoire voor een bijzonder aandachtig publiek. In de versierde straten van het dorp kwam het zo regelmatig tot opstoppingen die pas na een uitgebreid applaus oplosten. Na afloop van één van de optredens verzuchtte een man: "So was Schönes gibt es bei uns normal nicht. Vielen Dank". Graag gedaan. En auf wiedersehen, vond ook de organisatie die ons daarmee meteen voor 2012 uitnodigde.


Als nieuwkomer 16 kapellen achter je laten... da's pas Dûvels Geweldig!

Toeten en Bloazen Zondag 20 februari 2011 deed Dûvels Geweld voor het eerst mee aan het grote Twentse kapellenfestival Toet'n & Bloaz'n in Oldenzaal. Liefst 53 kapellen uit het hele land hadden zich hiervoor aangemeld en maar twintig mochten er uiteindelijk meedoen in twee categorieën: muzikaal en carnavalesk. En dankzij de geweldige inzet van onz eigen kapelfans (jongens nogmaals bedankt he?!), heeft Dûvels Geweld daar dus samen met de aanhang uit De Lutte de derde prijs in de categorie carnavalesk binnen gesleept. En daarmee ook een klein probleempje: nu moet er dus een bekerkast komen...
Op het podium in de grote feesttent werd met een knipoog naar de Oldenzaalse carnaval naar nieuw talent voor de Dûvels gezocht. De jury (Sharon, Marcia en Lydia) straften het optreden van achtereenvolgens gravin Tessa van de Markloawen (Marjolein) en hoogheid Peter van de Oelewappers (Kikker) genadeloos af: "Was niet wat, is niet wat en wot ok niet wat". Echter toen stadsprins Jeroen Kasteel (Andries) met zijn adjudant Hugo (Michel) opkwamen, ging het dak er op de tonen van Aait Vedan helemaal af. Ze werden door de drie jurydames uiteraard tot winnaars van de Dûvels e talentenjacht uitgeroepen. Dankzij het praatje van Jan, een spontane polonaise van alle artiesten op het podium en het meedeinende publiek was de act helemaal af. De "echte" jury die het optreden vanaf de zijlijn moest beoordelen, begon spontaan mee te klappen en dat was al een kleine voorbode van het succes. Want uiteindelijk leverde dit optreden ons een mooie beker en voor de meesten ook een hoop nadorst op. Want na de prijsuitreiking barstte het feest natuurlijk pas echt los.
In de categorie muzikaal zijn we op de 11e plaats terecht gekomen. Omdat we als allereerste kapel het spits moesten afbijten in een (toen nog) vrijwel lege zaal, is dat ook een hele mooie prestatie. Als nieuwkomer meedoen met zo'n groot festival is al niet makkelijk, maar we hebben onze naam tenminste eer aan gedaan. Want hoe luidde één van de jury-tips voor een volgende keer: "Speel met wat minder geweld...". Hoezo uitdaging voor volgend jaar?!